Mar

EVA VAN PELT TOONT LEF OP DEBUUTALBUM ’ZWART’

Persbeeld ZWART (Eva van Pelt)[1] onlne

Op 30 maart verschijnt ZWART, het Nederlandstalige debuutalbum van zangeres en theatermaakster Eva van Pelt. Het album heeft een genre-overstijgend karakter, waarbij haar teksten – soms poëtisch, dan weer direct – centraal staan. Die teksten, in combinatie met de frisse, eigenzinnige productie van Dave Menkehorst, maken van ZWART een karaktervolle plaat met lef. ZWART gaat over de worsteling tussen egocentrisme en het verlangen naar liefde, een onderwerp waar ze in haar muziektheaterproducties STROOM en NEST ook al over zong. Op 30 maart wordt ZWART gelanceerd in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch.

Eva van Pelt is een vernieuwend muzikaal talent, dat de grenzen opzoekt tussen popmuziek en theater. “Het wordt in de muzieksector al gauw gezien als een zwaktebod wanneer wat je maakt niet in een genre of hokje te plaatsen is, maar ik vind dat grijze gebied juist spannend. Het beweegt mij, prikkelt me en maakt dat ik mezelf steeds opnieuw wil uitvinden.” Die fascinatie voor dat grijze gebied heeft geleid tot de mini-documentaire GRIJS, die ze dit voorjaar zal voltooien.

Ze heeft een uitgesproken interesse in egocentrisme, een onderwerp dat in al haar projecten terug komt. “Ik ben ervan overtuigd dat egocentrisme de motor is van alles wat we in ons leven doen. Toch doen we een leven lang allemaal vreselijk ons best om die kennelijk hete brij heen te draaien, en dat is volgens mij de voedingsbodem voor een hoop innerlijk conflict. Mijn verlangen naar onvoorwaardelijke liefde is de enige stoorzender in die voor mij veilige theorie. Op ZWART durf ik die stoorzender voor het eerst voorzichtig te onderzoeken.”

Met haar Nederlandstalige nummers maakt Eva sterke persoonlijke voorstellingen in dat spannende grijze gebied tussen popmuziek en theater. Ze studeerde songwriting aan de ArtEz Popacademie, maar verruilde Enschede voor haar eigen Brabant, waar ze deze zomer afstudeert als zangeres aan de Fontys Rockacademie in Tilburg. Muzikaal en artistiek laat Eva zich inspireren door o.a. Wende Snijders, Maarten van Roozendaal, Roosbeef, Fiona Apple, Fink en Beth Hart. Met haar voorstelling STROOM won Eva in 2014 de Boulevard Pitch van Theaterfestival Boulevard, waar ze in 2015 weer stond met NEST. Met haar vaste band speelde ze er in 11 dagen meer dan 100 voorstellingen. Ook dit jaar heeft het festival haar weer gevraagd deel uit te maken van de line-up; dit keer met de voorstelling ZUCHT.

www.evavanpelt.com

Schilderij: Rob Steeghs