Professional Independent Music Promotion

Nieuws

Jeangu Macrooy geeft met nieuwe video ‘Admit It’ gezicht aan Surinaamse queer community

Jeangu Macrooy bracht precies een week geleden zijn nieuwe single ‘Admit It’ uit. Vandaag lanceert hij de video voor deze track, die hij opnam in Suriname met een cast die voor een groot deel uit mensen uit de Surinaamse LHBTIQ+ community bestaat. De regie was in handen van Chaka en de productie werd gedaan door het Amsterdamse productiehuis Mr. Frank. Bekijk de video hier

Jeangu: ‘Toen ik in Suriname opgroeide heb ik nooit echt ervaren hoe het is om bij een community te horen die je de veiligheid en vrijheid biedt om volledig jezelf te zijn. Het was daarom extra bijzonder om de video voor ‘Admit It’ in Suriname op te nemen met een groep mooie mensen die mij dat community gevoel alsnog lieten ervaren. Zichtbaarheid is ontzettend belangrijk als het gaat om de emancipatie van de queer community en ik vind het noodzakelijk om dat in mijn eigen werk te uiten.’

‘Admit It’ is een flirterig liefdesliedje dat bijna gemaakt lijkt voor de zomer die voor de deur staat. Het is de derde single van het derde album van Jeangu Macrooy, dat in de herfst uit zal komen. Jeangu schreef ‘Admit It’ samen met producer Bud Kolk.

Over Jeangu Macrooy
Jeangu Macrooy groeide op in Suriname, waar de eerste stappen van zijn muzikale carrière werden gezet. In 2014 verhuisde hij naar Nederland en ging een samenwerking aan met producer Perquisite. Zijn debuutalbum ‘High On You’ (2017) werd genomineerd voor een Edison Pop ‘Beste Album’. In 2019 kwam zijn tweede album ‘Horizon’ uit, met een zelfverzekerder, meer experimenteel geluid.

In 2020 zou Jeangu Macrooy Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met zijn nummer ‘Grow’. Vanwege de pandemie werd het evenement een jaar uitgesteld en deed Jeangu alsnog mee in 2021 met het nummer ‘Birth Of A New Age’.

Zijn derde studioalbum staat gepland voor release in het najaar van 2022.

Vanaf morgen gaat ook Jeangu’s Nederlandse clubtour van start:

7 mei – Paradiso, Amsterdam
8 mei – Oosterpoort, Groningen
9 mei – Paard, Den Haag
12 mei – Mezz, Breda
20 mei – TivoliVredenburg, Utrecht
5 juni – Doornroosje, Nijmegen

 

LAKSHMI dropt high fashion video voor single ‘Empty’

Na haar coronaproof theatervoorstelling ‘Huidhonger’ en haar memorabele optreden als kandidaat van Wie Is De Mol, keert LAKSHMI op 19 februari terug aan het muziekfront met haar nieuwe single ‘Empty’. LAKSHMI schreef ‘Empty’ met producer LudoWic, die eerder samenwerkte met Sevdaliza en Wende, en werkte aan de game Katana Zero. LAKSHMI maakte een waanzinnige video voor de track, met medewerking van o.a. de Nederlandse fashion designer Ronald van der Kemp en schoenenontwerper Rene van den Berg.
LAKSHMI: “Het nummer gaat over de rauwheid van de liefde, ik wilde daarom ook een video die verschillende kanten van mezelf laat zien. Hoe je je op het ene moment zo vervreemd van jezelf kan voelen en op het andere moment volledig vast zit in jezelf. De conclusie van het nummer is dat ik niet weer als vreemden van elkaar wil eindigen, en daarin zit een bepaalde kwetsbaarheid.”
In de clip kruipt LAKSHMI in de huid van drie verschillende personages, en draagt ze twee jurken van Ronald van der Kemp, wiens ontwerpen worden gedragen door o.a. Lady Gaga, Cardi B en Kate Moss. “Naast dat ik zijn werk prachtig vind, ben ik ook groot fan van zijn statements over het hergebruik van stoffen en kwaliteit boven kwantiteit. Hij moedigt paradijsvogels aan, houdt van onafhankelijke strijders en dat is precies wat zijn ontwerpen uitstralen, en dat spreekt mij aan”, aldus LAKSHMI.
Rene van den Berg leverde voor de clip de zeer opvallende schoenen. “Ik ben gek op schoenen. Hoe raarder, hoe beter. Dus toen ik bij Rene terecht kwam was dat echt een feest. Ik ben groot fan van hoe hij kunst met schoenen combineert.”
De regie van de videoclip was in handen van Freek Henkes, de fotografie werd gedaan door fashion fotograaf Mike Pasarella en de visagie werd verzorgd door Adriana Pasarella.
‘Empty’ is de opvolger van single ‘Lullaby’ die op 9 oktober 2020 verscheen. LAKSHMI werkt momenteel aan haar later dit jaar te verschijnen derde album, dat zal worden geproduceerd door Dries Bijlsma (Typhoon/Bløf), Rob Peters (Rob Dekay/Ruben Annink) en LudoWic (Wende/Sevaliza).
Onlangs lanceerde LAKSHMI een digitaal platform voor haar fans, Only For The Wicked. Hier zal binnenkort exclusieve ‘making of’ materiaal van de videoclip te zien zijn.

LAKSHMI lanceert speciaal platform voor fans

LAKSHMI begint een digitale club waar ze direct met haar fans in contact staat. Fans die lid zijn van ‘Only For The Wicked’ krijgen toegang tot exclusief materiaal, zoals online huiskamerconcerten, speciale podcastuitzendingen en voorrang op ticket sales.

LAKSHMI staat erom bekend dat ze haar eigen wereld op een ijzersterke manier visueel weet te vertalen. Met haar shows ‘ADEM’ en ‘HUIDHONGER’ stond ze de afgelopen jaren meer dan honderd keer op het podium van een popzaal, theater of festival. Om het direct contact met haar fans ook online op te zoeken, lanceert LAKSHMI vandaag de online club ‘Only For The Wicked’.

LAKSHMI: “Ik zie mijn publiek tegenwoordig minder, ik kan geen concerten meer geven en merk dat ik dat ontzettend mis. Daarom heb ik nu een club opgericht, waardoor ik makkelijker contact kan houden, kan spelen voor publiek en waar je kan zien wat ik allemaal uitspook. Ik heb superveel zin om allemaal speciale dingen te maken, vóór jou en mét jou. Van huiskamer livestreams tot podcasts tot best insta-friends tot exclusieve merch, en veel meer!”

ONLY FOR THE WICKED

Om lid te worden van ‘Only For The Wicked’ vraagt LAKSHMI vijf euro per maand. Leden van ‘Only For The Wicked’ krijgen toegang tot exclusieve content en speciale extra’s, zoals:

HUISKAMER LIVESTREAM: Elke maand host LAKSHMI een besloten videocall met iedereen in de club. Uiteraard speelt LAKSHMI daarin ook enkele liedjes, maar er wordt vooral gekletst.

VIDEO PODCAST: DE GROTE LAKSHMI SHOW – Volledige uitzending van ‘De Grote LAKSHMI Show’, waarin LASKHMI met haar favoriete artiest, schrijver of andere maker praat over hun gezamenlijke interesses. In de eerste aflevering schuift Eric Corton aan, die LAKSHMI interviewt over het begin van haar carrière.

BEST INSTA-FRIENDS: Leden worden LAKSHMI’s beste vriend op Instagram, waardoor zij stories zien die niemand anders kan zien. Secret messages!

NIEUWE MUZIEK ALS EERSTE: Nieuwe muziek- en video’s worden als eerste gedeeld met leden van ‘Only For The Wicked’. Zeer binnenkort komt er al iets bijzonders aan!

VOORRANG OP KAARTVERKOOP: Zodra het weer mag krijgen leden van ‘Only For The Wicked’ als eerste toegang tot de kaartverkoop van nieuwe shows en voorstellingen.

SPECIALS: LAKSHMI blijft maken. De afgelopen weken heeft 

LAKSHMI enkele bijzondere sessies op haar socials gezet, opgenomen in de prachtige Stadsschouwburg in Haarlem. Er staat nog veel meer bijzonders op de planning.

EXCLUSIEVE MERCHANDISE: Onder andere kleding die LAKSHMI ‘Only For The Wicked’ beschikbaar maakt.

BACKSTAGE FOOTAGE: Rondom een show worden er altijd heel wat foto’s en video’s gemaakt. Tot nu toe worden die niet zomaar online gezet, maar deze wil LAKSHMI wél graag delen met leden van ‘Only For The Wicked’. En zodra het weer mag krijgt iedereen in de club sneak peeks backstage door foto’s of een livestream voor de show.

ADEM LIVE CD: Jaarleden krijgen de ADEM LIVE CD én een LAKSHMI tote bag. De ADEM LIVE CD zal pas veel later in de winkels verschijnen, maar wordt vanaf april al verstuurd naar ‘Only For The Wicked’ jaarleden.

EN MEER: ‘Only For The Wicked’ geeft LAKSHMI de kans om direct met haar fans in contact te staan. Bekijk alles op lakshmimusic.com/only-for-the-wicked-club

OVER LAKSHMI

LAKSHMI is artiest, songwriter en theatermaker. Haar muziek is een verrassende combinatie van fluisterzachte luisterliedjes en gruizige elektronica, vanuit een basis van krassende gitaren en kwetsbare strijkers. Zelf noemt LAKSHMI het Pop Noir, en dat is niet het enige vernieuwende wat LAKSHMI op haar resume heeft staan.

Als maker staat LAKSHMI bekend als de maker die haar eigen wereld op een ijzersterke manier visueel weet te vertalen. Ondanks haar jonge carrière – LAKSHMI debuteerde pas in 2017 met haar zelfgetitelde debuutalbum – heeft ze al twee theatertours op haar naam staan. Naast het uitbrengen van haar eigen muziek heeft LAKSHMI ook filmmuziek gemaakt voor de film De Belofte van Pisa. Momenteel tourt LAKSHMI langs de theaters met haar nieuwe voorstelling ‘Huidhonger’. Op 9 oktober is de eerste single van het aankomende nieuwe album van LAKSHMI uitgebracht.

Op dit moment is LAKSHMI kandidaat in het nieuwe seizoen van Wie is De Mol.

Zangeressen LÉVI en DO brengen duet ‘Wij zijn hier’ uit

Op 25 september brengen LÉVI en DO de single ‘Wij zijn hier’ uit. Op het Nederlandstalige debuut van LÉVI horen we de twee zangeressen zingen over de huidige staat van de wereld en hoe belangrijk het is om, juist nu, samen te staan. LÉVI: “Tijdens het schrijven heb ik inspiratie geput uit een aantal persoonlijke verhalen over ervaringen in de Corona-crisis, zoals van een bevriende ondernemer en van een vriendin in de zorg. Maar ik besefte me – nog meer dan ik al deed voor de Corona-crisis – dat dit geen uitzonderlijke situaties zijn en dat er zo onwijs veel mensen elke dag vechten tegen diverse problemen. Kijk bijvoorbeeld naar eenzame ouderen, mensen in armoede, de LGBTQ-community en slachtoffers van #metoo. Dit lied is voor al die mensen.”

DO vult haar aan: “Het is een prachtig liedje, dat voor mij gaat over elk individu of elke groep die zich ongezien voelt, die elke dag het vooroordeel van de maatschappij moet trotseren om te kunnen voelen dat ze er mogen zijn. Er is altijd iemand die anders is dan jij. We moeten ons realiseren, WIJ ZIJN de maatschappij. Het begint bij zacht en lief zijn voor elkaar. Er is altijd iemand anders zoals jij. And above all it’s ok to agree to disagree”

Op 28 september verschijnt de videoclip van ‘Wij Zijn Hier, met daarin beelden van het werk van Stichting Gaypride (LGBTQI- rechten), Only Friends (sportcentrum voor kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking), Uw Assistent (ouderenbegeleiding), Red Rebels (stichting voor een groene en vreedzame wereld), A’Dam MusicSchool (muziekonderwijs voor kinderen en jongeren voor wie de kosten van muziekonderwijs een drempel zijn) en Black Lives Matter. De video is geschoten door Monika Vaskarova.

Stichting iamunheard.

De samenwerking tussen de twee zangeressen kwam tot stand door het lied ‘Als de lucht weer blauw kleurt’, waarop ze beiden te horen zijn (naast o.a. Jennie Lena, Numidia en Lisa LoÏs). LÉVI is aangesloten bij stichting iamunheard waarvan DO ambassadeur is. DO over het duet met LÉVI: “Ze is iemand die met volle overgave en enthousiasme in de kinderschoenen staat van een veelbelovende carrière. Ze is een pianiste, schrijfster en begenadigd zangeres. Ik voel het als mijn taak om mijn ervaringen en kennis te delen met een nieuwe generatie talent. Hiermee komt direct de doelstelling van (un)heard. naar voren: het coachen daar waar nodig en onderweg zelf te genieten van de inspiratie die het samen creëren met zich meebrengt.”

iamunheard is een stichting die zich met name richt op artiesten die niet binnen de gevestigde genres vallen en afwijken van de norm, door hen een podium te bieden alsook algemene ondersteuning op diverse gebieden, zodat zij kunnen concurreren op de huidige markt.

www.iamunheard.com

 

 

REPRISE PIANISTE IRIS HOND IN MEER DAN 30 THEATERS

Op vrijdag 2 oktober gaat de reprise van de succesvolle tour ‘Home’ van pianiste en componiste Iris Hond van start. Iris speelt deze bijzondere voorstelling de komende maanden meer dan 30 keer in theaters in het hele land.

Iris heeft deze voorstelling, waar verhalen van mensen met een bijzondere thuissituatie centraal staan, wegens de geldende voorschriften een geheel nieuwe opzet gegeven. Iris Hond: “Ik speel door de speciale inrichting van de theaters voor minder mensen dan voorheen. Ik heb de afgelopen maanden een paar keer in deze nieuwe ‘Covid-proof setting’ gespeeld en dat voelde ontzettend goed. Het is heel intiem, waardoor de verhalen die ik vertel en de muzikale brieven die ik speel intenser zijn. Ik kom nog dichterbij mijn publiek, en zij bij mij.”

Ludovico Einaudi
Iris heeft het programma van ‘Home’ op een aantal punten aangepast. “Ik heb de afgelopen maanden veel nieuwe muziek geschreven en verheug me erop tijdens de voorstelling een aantal nieuwe stukken te spelen. Daarnaast speel ik werk van de Italiaanse componist Ludovico Einaudi. Zijn muziek staat voor rust, warmte en geborgenheid. Voor mij voelt dat als ‘thuis’, het centrale thema in deze voorstelling.”

Direct contact
Net als iedereen in de culturele sector ondervindt Iris de gevolgen van de coronacrisis. “Ik moest net als iedereen een manier vinden om met deze nieuwe realiteit om te gaan. Zo speel ik steeds vaker online of op kleinere evenementen en schrijf ik steeds vaker muzikale brieven voor het bedrijfsleven.” Iris vertelt deze verhalen op een persoonlijke, aangrijpende en soms grappige manier. Daarnaast heeft ze deze verhalen in unieke, door haar gecomponeerde muzikale brieven vertaald.

“Ik heb ontzettend veel zin om weer het theater in te gaan. Wat er nu gebeurt heeft ook iets heel moois want normaal wil je als artiest voor een steeds groter publiek staan, maar een klein publiek is eigenlijk veel spannender door het directe contact dat je met de zaal hebt. Daarbij spelen we vaak een vroege en een late voorstelling, waarmee we kinderen ook in staat stellen om te komen.”

Home
De begrippen ‘thuis’ en ‘geborgenheid’ spelen een grote rol in het leven en werk van pianiste en componiste Iris Hond. In haar vorige, zeer goed ontvangen programma ‘Bewogen’ stond haar eigen zoektocht naar geborgenheid centraal.

In de voorstelling ‘Home’ vertelt Iris bijzondere verhalen van andere mensen. Mensen met een uitzonderlijke thuissituatie, die ieder op een eigen wijze moeite hebben om geborgenheid te vinden. Omdat ze geen huis hebben, zich een vreemde voelen in de samenleving of door ziekte noodgedwongen niet thuis kunnen wonen. Deze verhalen vertaalt Iris in unieke, door haar gecomponeerde muzikale brieven.

Iris laat in ‘Home’ wederom zien dat ze een pianiste en componiste van wereldniveau is. ‘Home’ is een avond met prachtige verhalen en pianomuziek, die je aan het denken zet, ontroert en inspireert.

Voor meer informatie over Iris Hond en de volledige speellijst: www.irishond.nl

Jeangu Macrooy brengt live video ‘Gold’ uit ter ere van Keti Koti

Vandaag heeft Jeangu Macrooy, de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival 2021, een live video uitgebracht van zijn single ‘Gold’, de openingstrack van zijn in 2016 uitgekomen debuut EP ‘Brave Enough’. De video komt uit om aandacht te vragen voor Keti Koti, de jaarlijks op 1 juli terugkerende feestdag waarbij de juridische afschaffing van de slavernij in Suriname en de Antillen in 1863 wordt herdacht en gevierd. De naam van de feestdag stamt uit het Sranantongo en betekent ‘Ketenen Gebroken’.

Jeangu schreef ‘Gold’ vlak nadat hij in 2014 vanuit Suriname naar Nederland emigreerde. In het nummer schetst hij een beeld van hoe hij als jonge Surinamer geconfronteerd werd met de aan koloniale tijden ontleende rijkdom van de Amsterdamse grachten, en het gebrek in Nederland aan kennis en bewustzijn over het gedeelde verleden. ‘Gold’ was in 2015 Macrooy’s eerste single, waarmee hij direct tot 3FM Talent benoemd werd en o.a. langs ging bij De Wereld Draait Door. Jeangu nam de live video samen met zijn voltallige band op in Museum Van Loon, dat gevestigd is in een van de vele rijk gedecoreerde 17e-eeuws grachtenpanden aan de Keizersgracht in Amsterdam. Museum Van Loon is het voormalig woonhuis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon, die er eind 19de eeuw kwam wonen. Leden van de familie Van Loon waren medeoprichter van de VOC, bewindhebber bij de WIC en directeur bij de Sociëteit van Suriname. De geschiedenis van het huis samen met de verhalen die het museum vertelt over gedeelde geschiedenis maken het een symbolische plek als het over dit onderwerp gaat.

Jeangu: ‘In Suriname is Keti Koti een nationale vrije dag. Maar hier in Nederland gaat Keti Koti aan verreweg de meeste mensen voorbij. Dat vind ik nog steeds schokkend en pijnlijk om te zien. Het herdenken van de slavernij en het vieren van de afschaffing daarvan is immers een belangrijke gebeurtenis die zowel Nederland als de voormalige koloniën aangaat: het hoort bij onze gedeelde geschiedenis. Bovendien was het een belangrijke en grote stap voorwaarts voor de mensenrechten. De afgelopen jaren wordt het publiek bij de herdenking diverser en wordt de ceremonie uitgezonden door de NOS; dat is mooi. Toch zie ik graag dat er meer bewustwording over de koloniale geschiedenis van Nederland ontstaat en dat Keti Koti een dag wordt die alle Nederlanders samen herdenken en vieren.’

Jeangu Macrooy groeide op in Suriname, waar de eerste stappen van zijn muzikale carrière werden gezet. In 2014 verhuisde hij naar Nederland en ging hij een muzikale samenwerking aan met producer Perquisite. De afgelopen jaren waren een flinke rollercoaster: zijn debuutalbum ‘High On You’ (2017) werd genomineerd voor een Edison Pop ‘Beste Album’. Ook werd hij een graag geziene gast bij De Wereld Draait Door, schitterde hij als Judas in ‘The Passion’, en trad hij op op vele podia en festivals, waaronder Lowlands, North Sea Jazz en Eurosonic/Noorderslag. Begin vorig jaar kwam zijn tweede album ‘Horizon’ (2019) uit dat lovend werd ontvangen in een uitverkochte grote zaal van Paradiso, Amsterdam. Naast zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival zou Jeangu samen met zijn band van maart tot eind mei door heel het land te zien zijn geweest met zijn theater tour, welke helaas vanwege COVID-19 maatregelen uitgesteld moest worden. Op zaterdag 4 juli is Jeangu voor het eerst weer live te zien met zijn band, met drie huiskamerconcerten in de AFAS Live

Bekijk de live video van ‘Gold

https://www.jeangumacrooy.com

Blackbird brengt een ode aan haar moeder met nieuwe single ‘I’m Like You’

Op vrijdag 19  juni brengt Blackbird haar nieuwe single uit, getiteld ‘I’m Like You’. Het is de derde single van het op 13 maart verschenen debuutalbum ‘Blackbird’, waarop singer-songwriter Merel Koman een eigenzinnige mix van pop, soul, rock en een vleugje Americana laat horen. Alle tracks van het album zijn samen inmiddels meer dan 1,35 miljoen keer gestreamd via Spotify. Eerdere singles waren ‘Tell Your Mama’ en ‘Eyes Of A Lion’. 

Blackbird: “I’m Like You’ gaat over dat je alles aankan, wat er ook op je afkomt in het leven. Het is een ode aan mijn ouders, met name aan mijn moeder. Ze heeft me geleerd om liefdevol en sterk te zijn, door haar ben ik de veerkrachtige vrouw die ik nu ben. Ze heeft me klaargestoomd voor de echte wereld en me geleerd dat ik nooit moet opgeven. Het is een BIG thank you met een boodschap: je mag me nu loslaten, ik ben er klaar voor. Een opzwepend, melancholisch, orkestraal sixties popliedje. Een echte Blackbird.” 

Uitgestelde clubtour
Blackbird stond na de release van haar debuutalbum in de startblokken om haar muziek ook live te laten horen in de Nederlandse clubs. Maar het Coronavirus gooide roet in het eten. Gelukkig waren nieuwe data snel gevonden en zal Blackbird en haar band dit najaar alsnog te zien en horen zijn, ervan uitgaande dat de RIVM-regels versoepeld zullen worden.

Clubtour najaar 2020:
28 oktober – Doornroosje, Nijmegen
29 oktober – Bitterzoet, Amsterdam
05 november – Hedon, Zwolle
13 november – De Bosuil, Weert
19 november – Mezz, Breda
26 november – Rotown, Rotterdam. 

Over Blackbird
Merel Koman is geboren in Den Bosch, en groeide op in het Limburgse dorp Kessel. Inmiddels woont ze al jaren in de Randstad: eerst in Utrecht, nu in Amsterdam. Ze rondde het conservatorium succesvol af, en heeft al een carrière als sessiezangeres achter zich. Sinds 2017 opereert ze onder de naam Blackbird, Engels voor Merel. Ze bracht in 2018 de EP ‘One Of The Wild Ones’ uit, scoorde al drie NPO Radio 2 TopSongs, deed een succesvolle clubtour, stond op Pinkpop, Tuckerville, Parkpop en Noorderslag, verzorgde voorprogramma’s van Sheryl Crow en Beth Hart, was special guest bij Douwe Bob in Carré en bij Ilse DeLange in de Ziggo Dome. In maart 2020 bracht ze haar debuutalbum ‘Blackbird’ uit.

www.blackbirdmusic.com

Jeangu Macrooy brengt live versies uit van songfestivalinzending ‘Grow’

 

Vandaag heeft Jeangu Macrooy, de Nederlandse inzending voor het afgelaste Eurovisie Songfestival, twee live opgenomen versies van zijn nummer ‘Grow’ uitgebracht om in de aanloop naar 16 mei – de dag waarop het Songfestival oorspronkelijk plaats zou hebben gevonden – zijn fans een hart onder de riem te steken. Beide live versies zijn vanaf vandaag te beluisteren via alle grote streaming platforms waaronder Spotify, Apple Music en Deezer.

In verband met de COVID-19 pandemie werd dit jaar helaas ook het Eurovisie Songfestival afgelast. De Nederlandse afgevaardigde was Jeangu Macrooy, wiens persoonlijke nummer ‘Grow’ lovend werd ontvangen. De videoclip werd binnen een week meer dan één miljoen keer bekeken, en het nummer kwam binnen in de Nederlandse Top 40 en de Airplay Top 200.

Om de teleurstelling over het niet plaatsvinden van het evenement iets te verzachten, besloten Jeangu en zijn team om twee live versies van het nummer op te nemen en uit te brengen. De eerste versie – en de focus track van de release – is een akoestische uitvoering van ‘Grow’, waarin Jeangu wordt begeleid op piano. Deze versie wordt ook als live video uitgebracht, en werd opgenomen in één van Nederlands mooiste concertzalen: het Concertgebouw in Amsterdam. Dit was overigens de eerste opname die in het Concertgebouw plaatsvond nadat het noodgedwongen zijn deuren moest sluiten. De tweede versie – waarop Jeangu wordt bijgestaan door zijn band – werd opgenomen op de locatie waar het Songfestival oorspronkelijk plaats had moeten vinden: Ahoy in Rotterdam.

Jeangu: “Het was heel bijzonder om ‘Grow’ alsnog in deze – helaas lege – zalen te mogen uitvoeren. De akoestiek van het Concertgebouw is natuurlijk ongeëvenaard en dat hoor je terug in de opname; de zaal doet echt mee. Ik denk dat veel mensen in deze moeilijke tijd troost vinden in muziek ​en hopelijk kan ik daaraan bijdragen met deze release.”

Jeangu Macrooy groeide op in Suriname, waar de eerste stappen van zijn muzikale carrière werden gezet. In 2014 verhuisde hij naar Nederland en ging hij een muzikale samenwerking aan met producer Perquisite. De afgelopen jaren waren een flinke rollercoaster: zijn debuutalbum ‘High On You’ (2017) werd genomineerd voor een Edison Pop ‘Beste Album’. Ook werd hij een graag geziene gast bij De Wereld Draait Door, schitterde hij als Judas in ‘The Passion’, en trad hij op op vele podia en festivals, waaronder Lowlands, North Sea Jazz en Eurosonic/Noorderslag.

Begin vorig jaar kwam zijn tweede album ‘Horizon’ (2019) uit, dat met lovende recensies werd ontvangen. Naast zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival zou Jeangu samen met zijn band van maart tot eind mei door heel het land te zien zijn geweest met zijn theater tour, welke helaas i.v.m. COVID-19 maatregelen eveneens uitgesteld moest worden.

Bekijk hier de live video in het Concertgebouw.

Bekijk hier een interview met Jeangu, opgenomen in het Concertgebouw.

 

Abbey Hoes viert het leven op debuutsingle ‘While I’m Here’

Op vrijdag 27 maart brengt Abbey Hoes haar debuutsingle ‘While I’m Here’ uit.  Het is een voorproefje van haar voor de zomer te verschijnen debuutalbum ‘Red Wine and Cigarettes’. De actrice, die tweemaal met een Gouden Kalf werd bekroond, verrast met een album vol Slow Americana waarop het leven en de liefde voluit worden bezongen en gevierd. De clip van ‘While I’m Here’ is hier (YouTube link) te bekijken.

Abbey schreef de track ‘While I’m Here’ ter nagedachtenis aan haar oom. Tijdens de opnames van haar album in Los Angeles kreeg ze een telefoontje dat hij was overleden. “Dat maakte veel los. Dit nummer is deels door hem geïnspireerd. Het gaat over dat je het leven en de liefde moet vieren zolang je hier bent. Ik hoop dat ik met deze track mensen een hart onder de riem kan steken, vooral in de rare tijd waarin we ons nu bevinden. De sleutel van het leven is dat er ook mooie dingen te vinden zijn in nare gebeurtenissen.”

De clip van ‘While I’m Here’ nam ze op in de UK met regisseur Rowan While. “De clip is mijn visie op het leven vieren: in een busje door de natuur met lieve mensen. Het is tegelijkertijd een knipoog naar de jeugd van mijn oom,” aldus Abbey. 

Verhalen op muziek 
Haar debuutalbum ‘Red Wine and Cigarettes’ is een ode aan de country en Americana muziek waar ze zo dol op is. De opnames vonden plaats in LA met Grammy Award-winnende producer Rich Jacques. Abbey, alhoewel gewend aan de spotlights, vindt het doodeng om zichzelf zangeres te noemen. “Ik wil verhalen vertellen en dat doe ik dit keer via mijn muziek. Muziek maken en uitbrengen is een stuk naakter dan acteren. Het komt vanuit je hart. Er is geen masker dat je opzet, zoals bij acteren.” Een carrièreswitch wil ze het niet noemen; er liggen nieuwe films in het verschiet.

Over Abbey Hoes
Abbey Hoes is actrice, al noemt ze zichzelf liever een maker en verhalenvertelster. In 2014 won ze een Gouden Kalf voor Beste Actrice voor de titelrol in NENA. Ze speelde de hoofdrol in het televisiedrama Petticoat, waarmee ze haar tweede Gouden Kalf won. Andere films waarin ze de hoofdrol had zijn o.a. Verliefd op Cuba en De Koning van Katoren. Ze speelde in TV-series als Zwarte Tulp, Van God Los en Nieuwe Buren. 

Instagram

Blackbird brengt krachtig debuutalbum uit

 

Op vrijdag 13 maart brengt Blackbird haar debuutalbum uit, simpelweg getiteld ‘Blackbird’.  De Amsterdams/Limburgse singer-songwriter Merel Koman levert hiermee een rijk en gelaagd muzikaal document af over empowerment en veerkracht, geserveerd op een bedje van pure pop, soul, rock en een vleugje Americana. De nieuwe single ‘Eyes Of A Lion’ verschijnt op vrijdag 21 februari en is de opvolger van de vorig jaar verschenen single ‘Tell Your Mama’. 

Tarantino Pop, zo zou je Blackbirds eigenzinnige stijl kunnen omschrijven: een mix van rauwe vintage gitaren, strijkers en een stem die in de verte doet denken aan Nancy Sinatra en Karen Carpenter. Merel schreef en coproduceerde het album zelf, met hulp van producer Paul Willemsen (o.a. Michelle David and the Gospel Sessions). Een deel van het album schreef ze in Amerikaanse steden als Los Angeles en Nashville, geïnspireerd als ze is door het gevoel van vrijheid die ze ervaart in de US, maar ook in Berlijn en haar woonplaats Amsterdam.

Veerkracht & empowerment
De thema’s op ‘Blackbird’ zijn empowerment, afscheid en veerkracht. Het album is een pleidooi om gehoord en gezien te worden, in haar persoonlijke leven en in haar muziek. “Deze plaat gaat over de laatste vijf jaar van mijn leven en is in een periode van drie jaar opgenomen. Die tijd had ik echt nodig om alles wat ik heb meegemaakt te verwerken en deze nummers te schrijven. Maar het gevecht is eigenlijk altijd hetzelfde geweest: tegen het ingesnoerde, het kleine, het beperkende. Soms tegen het vrouw zijn in de muziekwereld.” Hoe diep de crisis ook is, ze houdt altijd vertrouwen. “Ik kom er bovenop, sterker nog: ik kom er beter uit.” De immer optimistische en ambitieuze Merel bruist van levenslust en dadendrang. Dat hoor je aan haar overrompelende debuutalbum af. 

Over Blackbird
Merel Koman is geboren in Den Bosch, en groeide op in het Limburgse dorp Kessel. Inmiddels woont ze al jaren in de Randstad: eerst in Utrecht, nu in Amsterdam. Ze rondde het conservatorium succesvol af, en heeft al een carrière als sessiezangeres achter zich. Sinds 2017 opereert ze onder de naam Blackbird, Engels voor Merel. Ze bracht in 2018 de EP ‘One Of The Wild Ones’ uit, scoorde al drie NPO Radio 2 TopSongs, deed een succesvolle clubtour, stond op Pinkpop, Tuckerville, Parkpop en Noorderslag, verzorgde voorprogramma’s van Sheryl Crow en Beth Hart, was special guest bij Douwe Bob in Carré en bij Ilse DeLange in de Ziggo Dome. 

Blackbird – The Debut Album Tour:

25 maart – Doornroosje, Nijmegen
26 maart – Rotown, Rotterdam
28 maart – Bitterzoet, Amsterdam
02 april –   Mezz, Breda (UITVERKOCHT)
04 april –    De Bosuil, Weert
09 april –    Hedon, Zwolle

www.blackbirdmusic.com