Sep

Iris Hond brengt muzikale verbinding in opvanghuizen en het theater

Op donderdag 28 september start pianiste en singer-songwriter Iris Hond haar theatertour ‘Dear World’ in Den Helder. De officiële première is op 4 oktober in Het Nationale Theater in Den Haag. Tijdens deze persoonlijke muziekvoorstelling brengt zij samen met het Matangi kwartet eigen composities ten gehore van haar vorig jaar uitgebrachte cd ‘Dear World’, waarop ze haar klassieke wortels vermengt met hedendaagse invloeden. Daarnaast speelt zij ook traditionele klassieke stukken. Tussen de composities door vertelt ze over haar bewogen leven, haar liefde voor muziek en haar band met de minderbedeelden in de maatschappij.  De voorstelling is geregisseerd door Robin de Levita (o.a. Soldaat van Oranje en Anne); samen willen zij klassieke muziek op een vernieuwende manier bij een groot publiek onder de aandacht brengen. ‘Dear World’ is tot en met 22 december te zien in diverse theaters.

In de weken voorafgaande aan, maar ook tijdens de theatertour, neemt Iris onder de noemer ‘The Heart Escapes’ haar piano mee naar gevangenissen, daklozenopvang, asielzoekerscentra en ziekenhuizen. Want muziek gaat over liefde en hoop en werkt helend, wie of waar je ook bent. “Toen ik op mijn 14e het huis uit ging om in Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium te studeren, voelde ik me vaak eenzaam. Ik vond in die periode veel steun bij de daklozen. Door voor ze te spelen ontdekte ik de echte kracht van muziek; verbinden en helen. De muziek haalde ze een moment uit hun moeilijke situatie. Ze voelden zich even gezien en dat gaf ze hoop en kracht,” licht Iris toe. “Toen ik die positieve en ontroerende uitwerking zag, ben ik ook op andere plekken gaan spelen waar muziek ‘nodig’ is; gevangenissen, psychiatrische inrichtingen, ziekenhuizen en asielzoekerscentra. Deze optredens lopen als een rode draad door mijn leven. Nu is het mijn beurt troost te bieden. Het is voor mij vanzelfsprekend dit te doen en te blijven doen.” Bekijk hier een kort filmpje van Iris’ recente bezoek aan het Leger Des Heils in Den Haag.

Iris Hond (1987) begon op haar derde jaar met pianospelen. Haar talent bleef niet lang onopgemerkt en op haar veertiende verliet ze haar ouderlijk huis om te studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze summa cum laude slaagde. Met haar ‘vliegende vleugel’, een vleugel op wielen, bracht Iris wereldwijd mensen op straat in vervoering met haar pianospel. Nog tijdens haar opleiding kreeg Iris haar eerste platencontract en verscheen haar debuutalbum. In de jaren daarna werd ze ambassadrice van Aangenaam Klassiek, was ze de huispianiste in het AVRO TROS-programma ‘De Tiende van Tijl’ en was ze talentcoach bij het RTL-programma Superkids.

Voor meer informatie over Iris Hond, de optredens voor minderbedeelden en de komende theatertournee ‘Dear World’, ga naar http://irishond.nl/events/