Mar

Kunstenaar Bert Barten geeft de natuur een stem op ‘Talking Trees’

Kunstenaar Bert Barten brengt op vrijdag 13 april de eerste cd uit van ‘Talking Trees’. Dit project van de creatieve duizendpoot doet het nodige stof opwaaien: via sensoren vangt hij de diepe vibraties in bomen op en zet deze om in muziek. Barten geeft hiermee de natuur een stem en laat tegelijkertijd de luisteraar ervaren wat het betekent om in direct contact te staan met de natuur. Op zondag 15 april wordt ‘Talking Trees’ live gelanceerd bij Radio Kootwijk in Apeldoorn. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website.

‘Bomen produceren trillingen die wij niet horen maar die er wel zijn,” zegt Barten. ‘Door die toegankelijk te maken voor ons gehoor, ontstaat een nieuw soort bewustzijn bij mensen.”

Barten gebruikt twee methodes. De analoge methode, die directe signalen van bomen omzet naar analoge synthesizers en de digitale methode waarbij Excel sheets omgezet worden in partituren. Hij probeert zich zoveel mogelijk buiten het compositieproces te houden en alleen de klankkleuren te bepalen die aan de data gehangen worden. Het ego van musicus maakt plaats voor een dienende rol, waarbij hij zo dicht mogelijk bij de vibraties van de bomen blijft. Het resultaat is verbluffend en doet denken aan de minimal music van Philip Glass en Steve Reich, maar refereert ook aan psychedelische bands als Pink Floyd, Kraftwerk en Tangerine Dream.

Over Bert Barten

Bert Barten is een kunstenaar in de ware zin van het woord; hij is componist, regisseur, trainer en entrepreneur. Muziek is altijd zijn thuisbasis geweest. In de jaren zeventig en tachtig toerde hij door Europa met zijn psychedelische rockband Marsh Mallow. In 1982 bracht hij een solo lp uit met de titel ‘Buried Alive’. Hij componeerde en speelde keyboards op de cd ‘Twist of Shadows’ van goth band Clan of Xymox. Ook werkte hij samen met het bekende productie duo Pete en Greg Welsh in de Rich Farm studio’s in Sussex, waar hij het vak van produceren leerde. Begin jaren 90 deed hij het dance project NYX met Hans Meijer, die ook onderdeel is van ‘Talking Trees’. In 1995 schreef Barten de muziek voor een tv-serie van Natuurmonumenten, welke ook werd uitgebracht op cd.

Naast zijn muzikale projecten werkte Barten als regisseur en producer van diverse grote spektakelstukken van o.a. Shakespeare, Dante. Goethe en Homerus. Hij won prijzen voor zijn grensverleggende werk op het gebied van theater, film en filmmuziek. Voor zijn bijdrage aan de film ‘Het Leven Dat Wij Droomden’ werd hij genomineerd voor een Gouden Kalf. Milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen spelen een belangrijke rol in zijn werk en leven. Hij werkte voor organisaties als Greenpeace, Unicef, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Twee jaar geleden werd Barten opnieuw gegrepen door muziek. Hij begon samen te werken met Pieter Nooten en Stephen Tayler aan het project ‘Das Hinterland’. Daar werd de kiem gelegd van ‘Talking Trees’. Samen met o.a. Hans Meijer werkte hij het concept uit.

 

http://talkingtrees.com