Nov

BMG brengt Propaganda’s ‘A Secret Wish’ uit als luxe uitgave in Art of the Album-serie

BMG brengt op 26 januari 2018 een nieuwe, luxe uitgave uit van het invloedrijke debuutalbum ‘A Secret Wish’ van het Duitse electronic pop-kwartet Propaganda, dat in 1985 uitkwam op het legendarische ZTT Records. De originele tapes, opgenomen in de Londense SARM Studio’s van Trevor Horn, zijn voor het eerst volledig geremasterd. Het album is beschikbaar als 180 gram vinyl met een 12” formaat boek en een art card, en als luxe CD met een 32-pagina boekje waarin de geschiedenis van de band, evenals de impact en erfenis van dit album wordt verteld aan de hand van interviews met bandleden Ralf Dörper en Claudia Brücken, en producer Stephen Lipson. Op zaterdag 24 maart 2018 zal Propaganda, featuring Claudia Brūcken en Susanne Freytag, ‘A Secret Wish’ live spelen in The Garage in London. Kaarten voor dit unieke concert zijn vanaf volgende week te koop. 

Toen het album op 1 juli 1985 werd uitgebracht, kreeg het veel lovende kritieken, maar bleek geen commercieel succes, alhoewel de eerste drie singles (‘Dr Mabuse’, ‘Duel’ en ‘P-Machinery’) hits werden in heel Europa en een nummer 1 hit opleverde in de Amerikaanse dance charts.

Propaganda werd in 1982 opgericht in Düsseldorf, West-Duitsland, door Ralf Dörper, instrumentalist Andres Thein en zangeres Susanne Freytag.  Net zoals zijn mede-Düsseldorf inwoners DAF, was Dörper een pionier op het gebied van harde electronic beats met zijn werk als lid van Die Krupps. Hij haalde de klassiek geschoolde muzikant Michael Mertens en de 18-jarige zangeres Claudia Brücken bij de band, waarna Propaganda al snel werd getekend op het ZTT-label. De band verhuisde naar de UK, waar ze op 27 februari 1984 debuteerden met de release van hun door Trevor Horn geproduceerde debuutsingle ‘Dr Mabuse’, waarvoor fotograaf en filmmaker Anton Corbijn de videoclip maakte.

Omdat ZTT Records-maestro Trevor Horn druk bezig was met labelgenoten Frankie Goes To Hollywood, werd de productie van ‘A Secret Wish’ toevertrouwd aan Stephen Lipson.  Horn en Lipson hadden in de 18 maanden daarvoor al een bijzonder vruchtbare samenwerking ontwikkeld, die begon met hun werk voor Frankie Goes To Hollywood’s nummer 1 debuutsingle ‘Relax’ en later vervolg zou krijgen door coproducties voor klassieke albums van o.a. Pet Shop Boys, Simple Minds en Paul McCartney.  Lipson zou later nog meer credits vergaren met zijn productiewerk voor Annie Lennox begin jaren negentig.

Andreas Thein verliet de band in 1984, waarna Propaganda als kwartet de SARM West Studio van Trevor Horn ingingen met producer Lipson, toetsenist en programmeur Andy Richards en technicus Bob Kraushaar om hun debuutalbum op te nemen. Een scala aan speciale gasten werkten mee aan ‘A Secret Wish’, waaronder Heaven 17-frontman Glenn Gregory, The Police’s Stewart Copeland, voormalige Yes-bandleden Trevor Horn en Steve Howe, Marillion-drummer Ian Mosley, programmeur Jonathan Sorrell en voormalig Japan-frontman David Sylvian.

Na de release van de tweede single ‘Duel’ in April 1985 tourde Propaganda een half jaar lang door Europa en de USA; live werd de band aangevuld door gitarist Kevin Armstrong en voormalig Simple Minds’ bandleden Derek Forbes (bas) & Brian McGee (drums).

‘A Secret Wish’, dat vandaag de dag wordt beschouwd als een cult classic, is een album met een van de meest uitgesponnen en vooruitstrevende elektronische popmuziek ooit op tape gezet. Dit is majestueuze popmuziek voor en door volwassenen, met vele momenten van licht en schaduw en een ingebouwde hoeveelheid referenties – van Edgar Allen Poe en William Shakespeare tot de expressionistische filmmaker Fritz Lang via The Velvet Underground naar indiehelden Josef K, wiens ‘Falling And Laughing’ wordt gecovered op het album.

In deze tijd van urgentie, beschikbaarheid, het streamen van muziek en a la carte downloads, is het concept van een album een beetje verloren gegaan. The Art of the Album is een nieuwe serie van BMG waarmee getracht wordt om de aandacht wederom op het album als format te richten. Met een reeks rudimentaire en klassieke albums, waaronder Propaganda’s ‘A Secret Wish’, viert The Art of The Album-serie releases die baanbrekend waren in idee, productie, songwriting en genre, en hiermee een blijvende erfenis nalaten.