Mar

Aïscha Traïdia schreef liedje ‘Listen’ voor vluchtelingen

Aischa Traidia hoesfoto Listen online

Zangeres Aïscha Traïdia en Stichting Vluchteling hebben de handen ineen geslagen. Geïnspireerd door het vluchtelingenvraagstuk, door alle beelden die voorbijkomen in het nieuws, schreef de Haarlemse singer-songwriter een nieuw liedje: Listen. De opbrengsten van het nummer zijn voor de stichting die noodhulp aan vluchtelingen biedt. 

De beelden en verhalen, elke dag weer, van vluchtelingen onderweg naar Europa, op zoek naar veiligheid, vrijheid en een pietsie perspectief: ze hebben grote impact op Aïscha. Het inspireerde haar. Aïscha wil met ‘Listen’ aandacht vragen voor de verschrikkelijke omstandigheden waarin vele vluchtelingen moeten zien te overleven.

Aan het verbeteren van die leefomstandigheden van vluchtelingen om zoveel mogelijk leed te verzachten werkt Stichting Vluchteling keihard. Dat doet de stichting wereldwijd in bijna vijftig landen. Bij acute nood regelt Stichting Vluchteling voedsel, schoon drinkwater en onderdak. Bij langdurige conflicten zorgen de hulpverleners in vluchtelingenkampen voor onderwijs, vakopleidingen en medische zorg

Vluchten is een moeilijke keuze. Je verruilt je thuis niet zomaar voor het grote onbekende, ver weg van alles en iedereen. De Nederlands – Algerijnse Aïscha Traïdia maakte van dichtbij de dilemma’s mee. Goede vrienden van haar ouders vluchtten ruim twintig jaar geleden uit Algerije, waar een burgeroorlog woedde. Maar er was ook een vriend die – hoewel hij gevaar liep, in zijn vaderland wilde blijven. “Hij voelde zich als journalist een spreker van de waarheid, hij weigerde zich te conformeren aan de politieke intimidaties van de islamitische jihad. Mijn vader en oom Hakim (acteur, bekend van Sesamstraat, red.) drongen er bij hem op aan hier asiel aan te vragen. Helaas heeft hij dat niet gedaan… Hij is vermoord”, zegt de zangeres.

“Vluchten of niet? Alles achterlaten? Of blijven ondanks het gevaar? Het is een onmogelijke, onmenselijke keuze. Zo kijk ik naar de mensen die ik in het Journaal voorbij zie komen. Niet als mensen die komen meeprofiteren van de westerse welvaart. Niet als gelukszoekers, maar als pechvogels die voor zo’n afgrijselijke keuze stonden”, aldus Aïscha.

“Al die mensen op de vlucht, zovelen die deze kant opkomen…”, zo vervolgt de Haarlemse zangeres. “Ik weet dat er geen makkelijke oplossing is, maar angst verspreiden op sociale media helpt sowieso niet. Ik wil mensen wakker schudden, ze vertellen dat ze iets voor een ander moeten doen. Voor de medemens. Dit kan iedereen overkomen”

Voor de vluchtelingen, ‘gewone mensen met pech’, schreef ze  ‘Listen’:  ‘We should all come together – Build our own secret heaven- Remember that it’s you and me – This is our common endeavor – Love is our own secret weapon- Remember that it’s you and me’

Aïscha lanceerde in 2014 haar debuutalbum Mr. Marshall. Haar tweede EP (Neverland) komt op 13 mei uit, een dag eerder is in Studio K in Amsterdam de showcase. Met Neverland zet ze haar missie voort om met muziek mensen te raken en te inspireren. De single release van ‘Listen’ – die op de EP Neverland staat – is op 1 april.

Bekijk de clip van ‘Listen’ hier

www.aischatraidia.com